Vabimo vas na čudovito potovanje po krajih, starih kot človeštvi. Jeriha je morda prva stalna urbana naselbina človeka, Jeruzalem je determiniral zgodovino Judov in Kristjanov. Jordanska Petra spada med največje dosežke človeške kreativnosti, iz gore Nebo pa naj bi Mojzes prvič (in edinkrat) ugledal obljubljeno deželo. Videli boste beduine v čudoviti Jordanski piščavi wadi Rum in se okopali v Mrtvem morju, za nameček pa še malo poležavanja na čudovitih plažah Akabe ob Rdečem morju. Očarali vas bosta deželi verskih nasprotij in nacionalnih napetosti, a tudi kreativnosti, tradicije in nepopisnih lepot.

TERMINI: 19. 4. - 26. 4., 2. 5. - 9. 5. 2023

Cena pri najmanj 35 udeležencih: 1.549 EUR
Cena pri najmanj 25 udeležencih: 1.619 EUR
Cena pri najmanj 15 udeležencih: 1.669 EUR

1. dan: LJUBLJANA–TEL AVIV–BETLEHEM

Zbor potnikov na izbranem letališču in direktni polet v Tel Aviv (doplačilo za prevoz).  Po pristanku in opravljenih carinskih formalnostih vožnja skozi Tel Aviv v Betlehem. Nočitev. 

2. dan: BETLEHEMJERUZALEM

Zjutraj se po zajtrku najprej odpravimo do bazilike božjega rojstva, ki stoji nad votlino, v kateri se je po krščanskem izročilu rodil Jezus. Cerkev, kot jo vidimo danes, so pred skoraj 1000 leti zgradili križarji in je tako sakralni kot arhitekturni biser. Nato se posvetimo morda najbolj zanimivemu mestu na bližnjem vzhodu. "Jeruzalem, če te kdaj pozabim, naj se mi posuši desnica", poje Jeremija v babilonski sužnosti. A mesto je nepozabno. Iz Oljske gore, kjer so vojaki prijeli Jezusa, nas pričaka čaroben pogled na tempeljsko ploščad, z mošejo Al Aksa in zlato kupolo mošeje na skali. Nato se spustimo v samo mesto, prečkamo srednjeveško obzidje pri levjih vratih in nadaljujemo sprehod po via Dolorosa, ki se zaključi pri baziliki božjega groba na griču Kalvarija. Tu ne gre za eno cerkev ampak za pravi kompleks cerkva, ki so ga dograjevali skozi dve tisočletji, kjer se srečujejo duhovniki in verniki vseh krščanskih denominacij, Etiopski kopti, Armenski kristjani, pravoslavci in katoliki, za vse je to najbolj sveti kraj krščanstva. Nedaleč stran so ogledamo Zid objokovanja, edini ostanek Herodovega templja, ki so ga razrušili Rimljani, najbolj svet kraj Judaizma. Če bo čas dopuščal, se odpravimo še v predel Mea Sharim, kjer v srednjeveškem slogu živijo ultra ortodoksni judje, s kučmami, kitkami ter črnimi plašči.  V kolikor bo čas dopuščal, dan zaključimo v muzeju Holokavsta, morda najbolj žalostnem del mesta. Vrnitev v Betlehem, večerja in nočitev.

3. dan: JERUZALEM–KUMRAN–MRTVO MORJE– MASADA–BETLEHEM

Zjutraj po zajtrku se odpravimo na izlet ob Mrtvem morju, najnižji depresiji na svetu. Nahajamo se kar 313 m pod gladino morja, pot nas vodi ob razčlenjeni obali, na drugi strani že vidimo Jordanijo. Prvi postanek bo v Qumranu, kjer so v prvem stoletju živeli pripadniki sekte, imenovani Eseni. Zapustili so mnogo rokopisov na pergamentih, ki so nam dali edinstven vpogled v življenje Judov tistega časa. Še dlje proti jugu se z žičnico pozvpnemo na Masado. Tu gre za ruševine utrdbe, ki je veljala za nezavzetno. A Rimljani so jo po dolgem obleganju zavzeli, branilci (judovski skrajneži) pa so raje naredili kolektivni samomor, kot da bi se pustili zasužnjiti. Po ogledu kratek postanek ob Mrtvem morju, kjer je kopanje zaradi velike količine soli in zdravilnih mineralov v vodi posebno doživetje. Proti večeru se vrnemo v Betlehem, kjer sledi večerja in nočitev. 

4. dan: BETLEHEM–JERIHO–BETANIJA–AMAN

Po zajtrku vožnja proti najstarejšemu mestu na svetu Jerihi, kjer si privoščite datlje, južno sadje, ali lepotne kreme, kakršne si je želela tudi Kleopatra. Postanek pri Zahejevem drevesu v Jerihi. Nato se odpeljemo do kraja Betania ob reki Jordan, kjer naj bi pred 2000 leti Janez Krstnik krstil Jezusa.  Nadaljujemo do Amana, kjer sledi večerja in nočitev. 

5. dan: AMAN– NEBO–MADABA–KERAKPETRA 

Po zajtrku vožnja proti osrednjem in južnem delu Jordanije. Obiščemo slavni mozaik v kraju Madaba, kjer je največ krščanskega prebivalstva v vsej deželi. Mesto slovi po prelepih mozaikih - z vrhuncem Mozaičnega zemljevida z edinstvenim prikazom Svete dežele. Cerkve pa se izmenjujejo z mošejami. Sledi vzpon na goro Nebo, od koder je Mojzes gledal obljubljeno deželo. Zazrli se bomo proti Sveti deželi, dolini reke Jordan in proti Mrtvemu morju. Nadaljujemo z vožnjo, deloma po najstarejši »avtocesti« na svetu – antični kraljevi cesti, ki je že v Mojzesovih časih povezovala dolini Evfrata in Tigrisa z Arabskim polotokom. Po njej so nato stoletja potovale karavane trgovcev, romarjev in križarjev, ki so pustili številne sledi, slednji, tudi puščavski grad Kerak, okoli katerega so se spletle številne zanimive legende. Raziskali bomo labirint podzemnih hodnikov pod gradom ter uživali v razgledu. Nadaljujemo proti rdečim goram, kjer se nastanimo ob zgodovinskem mestu Petra. Večerja in nočitev.

6. dan: PETRA–AKABA

Po zgodnjem zajtrku sledi ogled slovitega mesta Petra. Dolgo pozabljeno in v rdeče skale vklesano jordansko zgodovinsko mesto Petra je svetovna znamenitosti, eno od novih čudes sveta, Unescova svetovna dediščina in vsekakor kraj, ki ga je treba doživeti. Obiskali bomo več kot 2.500 let staro mesto Nabatejcev, podjetnih Arabcev, ki so služili z davki mimoidočih trgovcev. Najprej se sprehodimo skozi ozko sotesko, katere stene se dvigajo do 200 metrov nad nami. Približno en kilometer soteske in odpre se nam pogled na monumentalno fasado v steno vklesane Zakladnice, ki je preživela vsa ta stoletja. Nadaljujemo s hojo, kjer z vsakim korakom odkrivamo nova svetišča, grobnice, gledališče, … Sprehod po starodavnih ulicah in občudovanje spretnosti nekdanjih graditeljev. Prav zares je Petra prava poezija v (rožnatem) kamnu. Nadaljujemo do Akabe, jordanskega letovišča ob rdečem morju, kjer sledi večerja in nočitev. 

7. dan: AKABA – opcijski izlet WADI RUM/ ali izlet z ladjico – AKABA

Po zajtrku prost dan v Akabi. Glavna prednost Rdečega morja je njegova temperatura, ki se tudi v zimskih mesecih ne spusti pod 21 stopinj Celzija. Ko pa to prednost povežemo z bogatim podvodnim svetom, pa vidimo, da je Akaba raj za potapljanje skozi vso leto.  Za doplačilo se lahko odpravite v puščavo Wadi Rum, impresivno pokrajino rdečega peska in bizarnih skalnih formacij, kjer se z džipi odpravimo v to čudovito puščavsko dolino, ki je služila kot kulisa številnim hollywoodskim filmom.  Iz dna doline, ki jo pokriva rožnati pesek, se strmo v nebo dvigujejo pobočja, ki sta jih v tisočletjih obdelovala veter in pesek. Nastale so izjemne mojstrovine, ki se zdijo kot iz drugega planeta. Ustavili se bomo ob najlepših točkah in spoznavali življenje Beduinov, ki so se na to negostoljubno okolje prilagodili pred več kot 3.000 leti, kar dokazujejo različne stenske poslikave. 

Lahko pa si dan popestrite s poldnevnim izletom z ladjico na koralni greben ter opazovanje neokrnjenosti jordanskega podvodnega sveta (doplačilo).Vrnitev v Akabo, večerja in nočitev.

8. dan: AKABA – opcijski izlet z ladjico – LJUBLJANA

Po zajtrku, prosto do odhoda na letališče.  Transfer do letališča od koder sledi polet s posebnim letalom do Ljubljane.

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz v ekonomskem razredu Benetke Marco Polo - Tel Aviv – Akaba – Ljubljana (20kg prtljage) (v majskem odhodu obraten vrstni red), prevoz po programu, 7 nočitev v hotelski nastanitvi v dvoposteljnih sobah v hotelih 3/4*, obroki po programu, lokalni vodnik in predstavnik na letališču, ogledi in vstopnine po programu, viza, vstopna/izstopna taksa ob prehodu meje (Jordanija – Izrael), letališke in varnostne pristojbine, organizacija potovanja in slovensko vodenje.

MOŽNA DOPLAČILA (ob prijavi): enoposteljna soba 225 EUR, izlet v Wadi Rum s štiriurnim džip safarijem 90 EUR, poldnevni izlet z ladjico s kosilom in snorkljanjem 55 EUR, vzpon z žičnico (Masada) 35 EUR.

CENA NE VKLJUČUJE: postavke, ki so navedene kot doplačila, dodatno zdravstveno zavarovanja z asistenco v tujini, storitve po posebnih naročilih in napitne v hotelih, lokalnim vodnikom in voznikom, ki so v arabskem svetu obvezne (okviren znesek 50 USD na osebo, tudi otroci).

OPOMBA: možnost najema triposteljnih sob ali povezanih dvoposteljnih sobi na vprašanje; doplačilo za gorivo bo potniku obračunano k osnovni ceni aranžmaja v obliki doplačila za gorivo. Točen izračun bomo poslali 21 dni pred odhodom. 

POGOJI:

Akontacija: 30 % od osnovne cene.
Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.
Odpovedni riziko:
Premije: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Splošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Izračun upošteva udeležbo najmanj 35, 25 oz. 15 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
*************************************************************************************
Program je narejen po veljavnih cenikih januarja 2023. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.


Vreme danes

Temperatura zraka: ° C

Napoved za prihodnje dni

IZRAEL IN JORDANIJA - 8 DNI

Spletnih ponudb z izbranimi kriteriji žal ni na voljo.

Prosimo, da za nadaljevanje iskanja

KLIKNETE TUKAJ!

Urnik poslovalnice

od PONEDELJKA do PETKA
od 9:00 - 17:00
SOBOTA, NEDELJA in PRAZNIKI - zaprto


https://www.facebook.com/agencijatarol
INFORMACIJE
05 368 14 10
info@tarol.si
Banner-za-agencije

 

 NAŠA PONUDBA    Mediteran    Jadran    Izleti    Križarjenja    Rent a car   

© Turistična agencija Tarol - Vse pravice pridržane | Tarol d.o.o., Tovarniška cesta 4 A, 5270 Ajdovščina
Powered by TALLweb-digitalHOUSE

comicsnake.com